Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 lipca 2011

przetwory -- potwory

Czas przetworów owocowych i warzywnych w pełni. Mam ręce pełne roboty--hmmm pewnie jak każda z nas. A to ogórki , a to czereśnie i truskawki do słoików pakuje lub mrożę, teraz czas na porzeczki przyszedł. Tu kompocik, tam dżemik .
A w tym roku za namową dobrego sąsiada po raz pierwszy robiłam sok z płatków róży.
Wyglądało to tak :
Najpierw trzeba było oskubać krzaczek róży z płatków ( mają być bez szypułek i zielonych części , bo dają goryczkę )
 Następnie warstwami układamy do słoika : płatki i cukier puder ( ile nie wiadomo, najlepiej obficie i żeby było biało) . mocno dociskamy, ugniatamy i upychamy ile się da pod samą zakrętkę .


Zakręcamy , odstawiamy na około dwa miesiące. Po pewnym czasie pojawia się aromatyczny soczek.




Pozostaje odcedzić i w chłodnym miejscu trzymać do zimy . Potem dolewać do herbatki i cieszyć się wspomnieniami lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz